Informacje projektowe Woda do picia, woda do życia!
  • 02 października 2019

Woda do picia, woda do życia!

O wodzie słów kilka

Ubiegły tydzień w Fundacji upłynął pod hasłem ekologii. Zorganizowaliśmy kolejne warsztaty edukacyjne z tematów matematyczno-przyrodniczych. Tym razem, wraz z uczniami Szkół Podstawowych w Plewiskach i Komornikach, przyjrzeliśmy się bliżej zagadnieniom dotyczącym Ochrony Przyrody. Za sprawą empirycznych doświadczeń z wodą i jej pochodnymi substancjami, uczestnicy doszli do proekologicznych wniosków, rozbudzając w ten sposób swoją ciekawość poznawczą. Następnie za pomocą praktycznych ćwiczeń dzieci i młodzież wraz z prowadzącą zajęcia, próbowały odkryć przyczyny zanieczyszczeń wód.

Uczniowie skonfrontowali wiedzę nabytą w szkole i doświadczenia codziennego życia z nową porcją informacji dot. ekologii, która została wyłożona im w przystępny dla nich sposób, za sprawą eksperymentów. Ćwicząc umiejętność pracy w grupie uczestnicy warsztatów, wspólnie skonstruowali filtry do wody. Podczas zabawy w małego laboranta, dzieci odkrywały czym różni się kwas od zasady, dowiedziały się również jakie pH posiada woda oraz dlaczego twardość wody ma znaczenie w codziennym życiu. Na koniec spotkań warsztatowych, każda z osób miała możliwość rozwiązania zagadki detektywistycznej, dotyczącej wykorzystania nowo nabytych umiejętności, sprawdzając w ten sposób również swoją uważność.

Warsztaty realizowane są w ramach projektu Odkryj z nami swoje pasje! współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego.