Fundacja NIWA zakończyła realizację zadania publicznego ze środków budżetowych Miasta Poznania, w formie projektu pn. Rodzinnie i edukacyjnie na Chwaliszewie – wydarzenia w ramach Poznańskich Dni Rodziny 2019.

Głównym celem podejmowanych działań była integracja i wsparcie poznańskich rodzin wokół tematu edukacji oraz wspólnego i aktywnego spędzania czasu. Zaplanowane wydarzenia realizowane były w dniach 06.05 - 30.06.2019 r. i przebiegały w następujących formach:

1. Integracyjne warsztaty dla rodzin z dziećmi „Wiem, umiem, doświadczam” realizowane w formie aktywnych zajęć, podczas których wcieliliśmy się w naukowców i przenieśliśmy się w kolorowy świat chemii, tajemniczych substancji, eksperymentów i doświadczeń;
  2. Warsztaty w pokojach zagadek pn. „Mistrz główkowania” - jako alternatywę dla zajęć szkolnych i spędzania czasu przed monitorem komputera zaproponowaliśmy rodzinom podjęcie wyzwania polegającego na rozwikłaniu w określonym czasie łamigłówek ukrytych w tajemniczych pokojach zagadek Jana Heweliusza.

Mamy nadzieję, że zaplanowane atrakcje pozwoliły stworzyć przestrzeń do wspólnych spotkań dla poznańskich rodzin, a także przyczyniły się do wzmocnienia więzi rodzinnych.