Informacje projektowe Co słychać u uczestniczek Akademii Liderek Społecznych?
  • 25 marca 2024

Co słychać u uczestniczek Akademii Liderek Społecznych?

Jesteśmy już po pierwszych dwóch zjazdach Akademii Liderek Społecznych. To był czas pełen inspiracji, wymiany doświadczeń i zdobywania wiedzy o działaniach społecznych.

Dziewczyny przyjechały do Polski z różnych przyczyn. Za pracą, żeby być bliżej rodziny, czy uciekając przed niebezpieczeństwem. Bez względu na powód – nie chcą się biernie przyglądać niepewnej sytuacji i problemom swoich rodaków. Chcą działać, dlatego skorzystały z zaproszenia do udziału w Akademii Liderek Społecznych kierowanej do kobiet z Ukrainy.

Około 68% obywateli Ukrainy przebywających w Polsce to kobiety. Bez względu na to czy zostaną w Polsce, czy wrócą do Ukrainy inwestycja w rozwój ich potencjału niezbędna jest już teraz. Poprzez Akademię możemy mieć na to wpływ – mówi Dorota Surma, członkini zarządu Stowarzyszenia Centrum PISOP.

Akademia Liderek Społecznych to cykl rozwojowy dostarczający wiedzy na temat działań społecznych, wyposażający w narzędzia pozwalające skuteczniej działać. Celem Akademii jest wzmocnienie kobiet jako liderek, zainspirowania ich do odkrywania i wykorzystywania swojego potencjału w działaniach społecznych.

Do udziału w projekcie zakwalifikowano 30 kobiet – potencjalnych liderek społecznych. Spotkania w ramach Akademii odbywać się będą od marca do maja 2024 roku. Jej organizatorzy szukali formuły, która pozwoli dotrzeć do aktywnych ukraińskich kobiet, namówić je do samodzielnych działań i wzmocnić ich potencjał, zamiast dawać gotowe produkty. Uczestniczki zdobywają wiedzę na temat pisania projektów, pozyskiwania środków, komunikacji i zarządzania zespołem. Pierwsze spotkania już za nimi.

– To były niesamowite dni, pełne inspirujących i ciekawych szkoleń, warsztatów. Doceniam możliwość udziału w tym projekcie. Wasze ogromne wsparcie dodaje mi pewności w działaniach – mówiła Oksana, uczestniczka.

Wartością dodaną Akademii jest możliwość udziału w konkursie mikrodotacji. Najlepsze pomysły na pierwsze działania społeczne w lokalnych społecznościach, angażujące mieszkańców do działania, zostaną nagrodzone dotacją w kwocie 2.000 zł na ich realizację. Środki na mikrodotację zostały przekazane przez firmę IKEA.

– To mega cenny dla nas wszystkich. Jestem wzruszona, że w ogóle taki projekt powstał i że mamy możliwość w nim się rozwijać – ocenia Alina. Marta dodaje: miło było znowu się spotkać z bliskimi sercu ludźmi i mieć możliwość zawierania nowych, inspirujących znajomości.

Pomiędzy spotkaniami na żywo organizowane są również webinary - m.in. z pozyskiwania środków, czy komunikacji.

Organizatorami akademii są: Fundacja NIWA Edukacji i Rozwoju oraz Stowarzyszenie Centrum PISOP, partnerem strategicznym jest Franklin Templeton.

Partnerami zostali: IKEA Retail Sp. z o.o. Poznań, Fundacja im. Julii Woykowskiej, Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne "Polska-Ukraina", Fundacja Leszno dla Ukrainy, Samorząd Województwa Wielkopolskiego, Miasto Poznań."